Založ si blog

Vláda Fica s Dzurindom – sen či nočná mora?

WikiLeaks vypustilo do sveta všetky tajné správy, ktoré im zostávali. Je medzi aj kopec správ z bratislavskej ambasády. Píše sa tam napríklad o tom ako sa chcel Fico ešte v auguste 2009 dohodnúť na spoločnej vláde s Dzurindom, údajne preto, že by to Slovensku prinieslo stabilitu:

http://www.topky.sk/cl/100535/1285999/Fico-sa-priznal-americkemu-diplomatovi–Chcem-vladnut-s-Dzurindom-

Bol by to určite nádherný príbeh… príbeh o tom ako sa zdanlivo nezmieriteľní rivali spoja aby spoločne vyviedli svoju milovanú krajinu z hospodárskej, sociálnej a morálnej krízy.

„Odložili sme vzájomné spory. Pre Slovensko, pre ľudí.“ – povedal by s náležitým pátosom Róbert. „V náročných chvíľach sa nemôžeme deliť na červených a modrých, ale musíme ťahať za jeden povraz“ – doplnil by ho M. Dzurinda, jeden z najnepopulárnejších politikov u nás. Nadšene by im aplaudovala ich ústavná väčšina 90 poslancov a státisíce občanov pri televízoroch.

Môžeme iba hádať ako dlho by takáto vláda vydržala. Celkom presne sa však dá odhadnúť, že spoločná vláda dvoch najväčších strán by znamenala koniec funkčnej opozície, v ktorej by sa stretli menšie strany, neschopné spolupracovať (SNS, HZDS, SAS, KDH, Most, SMK) a neschopné ponúkať alternatívu „veľkej“ koalícii Fica s Dzurindom. To je tá stabilita, ktorú pred americkým veľvyslancom spomínal Fico. Je totiž pravdepodobné, že by Fico s Dzurindom mohli bez väčších problémov vládnuť viac než 1 volebné obdobie.

Z tohto pohľadu je jasné, prečo bol Fico sklamaný Dzurindovým prístupom a už o niekoľko mesiacov rozpútal kauzu financovania SDKÚ. Chcel predsa to, aby mali Slováci stabilnú a silnú vládu…. či?

Napadol ma aj úplne iný možný scenár. Čo ak Ficovi išlo skôr o stabilitu pre svojich mecenášov? O stabilitu finančných tokov v extrémne drahých (a extrémne predražených) projektoch dieľničného mýta alebo PPP projektov?

Predstavme si pre Slovensko absurdnú situáciu, že by náhodou podobný projekt, ktorý budeme splácať desiatky rokov bol priklepnutý spriazneným podnikateľom napojeným na vládnych politikov.

http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/dialnice-cez-ppp-postavi-aj-sirokeho-vahostav/

Odmenou zato by boli nejaké tie milióniky Eur. Vyvolení podnikatelia by takúto odmenu určite nevyplatili celú naraz – veď aj ich príjem z mýta či stavby diaľnic bude chodiť postupne. Politické krytie by podnikatelia mohli zneužiť na astronomické predraženie zákazky. Kľudne aj 4 násobné, veď biznis je dohodnutý tak čoho sa báť?

http://plus7dni.pluska.sk/plus7dni/rozhovor/04/ppp-tunel.html

Keby sa nebodaj niečo takéto odohralo, museli by politici, ktorí projekt schválili, dozerať na jeho úspešné napredovanie, rozumej na pravidelný prísun peňazí na účty podnikateľov. Nemohli by si dovoliť taký luxus ako zostať v opozícii a riskovať, že niekto ich kšeft stopne – tak by sa k sľúbenej provízii nikdy nedostali. Ak by šlo o dostatočne veľký projekt, toto vedomie by mohlo spôsobiť aj úplnú stratu chrbtice a snahu spolupracovať s kýmkoľvek, kto by po voľbách poskytoval istotu zostavovania vlády.

Ak by im to nevyšlo, je viac než isté, že nová vláda by projekt stopla a spravila po svojom, za menšiu cenu, aj keď pravdepodobne stále výrazne predražené.

http://ekonomika.sme.sk/c/6039354/dialnice-zlacneli-o-polovicu.html

 

Obidve verzie majú niečo do seba… čo vy nato? Sníval Fico o veľkej koalícii pre „dobro“ národa alebo zo strachu, že príde o kšefty? Napíšte svoj názor v diskusii pod článkom.

 

PS – U Fica sa dá aspoň polemizovať o dôvodoch, prečo chcel vládnuť s SDKÚ. U Dzurindu je na základe jeho „tunela“ Branisko motív zamietnutia takejto spolupráce oveľa jasnejší. Na diaľničné peniaze má dlhodobo zálusk a tak predsa nemohol nechať pri koryte Ficových ľudí. Dnes má na ministerstve dopravy, ktoré oficiálne ovláda KDH, SDKÚ presne polovicu riadiacich funkcií.

Počujte, ľavicoví intelektuáli!

10.03.2011

Počujte, ľavicoví intelektuáli! Nedávno som čítal rozhovor s istým človekom, označovaným za intelektuála, špeciálne intelektuála ľavicového typu. Považujem túto sortu ľudí za veľmi zaujímavý námet na blog (občas aj na odborné štúdium). Človek žijúci na Slovensku vie, že najväčšia strana akú tu máme sa hrdí prívlastkom „sociálna demokracia“ a tiež [...]

Vareha – žiak našich ministrov?

02.03.2011

Pán Zemplínu, potichu označovaný za kamaráta pána prezidenta bol obvinený, že si „daňovo zoptimalizoval“ 29 miliónov eur. To je slušná sumička, ktorá vysvetľuje, kde sa nabrali jeho rozsiahle panstvá na východe Slovenska. Zoologická záhrada, hacienda, jazierko, reštaurácia, benzínka … snáď v každej dedine mal niečo. Hmm.. a čo je mu to platné, keď ho [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7214x
Priemerná čítanosť článkov: 2405x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy